Χάρτης Πλοήγησης Συχνές ερωτήσεις Συνδέσεις
 
Επαρχία Φθιώτιδος, 1895 (Ιωάν. Βορτσέλα)    Ιστορικό
 
Ίδρυση και Λειτουργία

Το "Τοπικόν Ιστορικόν Αρχείον Λαμίας" - αρχική ονομασία των Αρχείων Ν. Φθιώτιδας - ιδρύθηκε με το υπ' αριθμόν 309/1973 Βασιλικό Διάταγμα που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 20 Απριλίου 1973 (ΦΕΚ 92/Α'/20-04-1973). Το Ιστορικό Αρχείο υπαγόταν στο Υπουργείο Πολιτισμού και Επιστημών και ήταν άμεσα εξαρτημένο από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους ως αποκεντρωμένη Υπηρεσία του.

Στο Αρχείο σύμφωνα με την ιδρυτική πράξη, θα μεταβιβάζονταν όλα τα ιστορικά έγγραφα και διάφορα κειμήλια που φυλάσσονταν στην περιοχή της Φθιώτιδας καθώς και διάφορα αρχεία που θα παραχωρούνταν από Δημόσιες, Εκκλησιαστικές ή Δημοτικές και Κοινοτικές Αρχές ή από ιδιώτες, και θα είχαν σχέση με την ιστορία της Λαμίας αλλά και ολόκληρου του Νομού. Επιπλέον, η συντήρηση, η λειτουργία και η στέγαση του ιδρυόμενου Ιστορικού Αρχείου βάρυνε τον Δήμο Λαμιέων.

Με τη γενική αναδιοργάνωση των κρατικών αρχειακών υπηρεσιών και την ψήφιση του Ν. 1946/91  (ΦΕΚ 69/Α'/14-05-1991) "Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.) και άλλες διατάξεις", το "Τοπικόν Ιστορικόν Αρχείον Λαμίας" μετονομάζεται σε " Γ.Α.Κ. - Αρχεία Νομού Φθιώτιδας" και αποτελεί περιφερειακή υπηρεσία των ΓΑΚ. Ο νόμος αυτός καθορίζει και το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των Γ.Α.Κ., ως αυτοτελούς δημόσιας υπηρεσίας που υπάγεται απευθείας στον Υπουργό Παιδείας  και Θρησκευμάτων.

Στέγαση

Αρχικά, τα Γ.Α.Κ. - Αρχεία Ν. Φθιώτιδας στεγάστηκαν σε παραχωρημένο από το Δήμο Λαμιέων κτήριο επί της οδού Δυοβουνιώτη 1, το οποίο ήταν κληροδότημα της Ξανθής Θεοδωράκου. Μετά τους σεισμούς του 1980, προέκυψε επιτακτική ανάγκη μεταστέγασης.

Η μεταστέγαση πραγματοποιήθηκε τελικά το 1991 σε ισόγειο χώρο που παραχώρησε ο Δήμος Λαμιέων, επί δημαρχίας Λάμπρου Παπαδήμα, στο νεόδμητο κτήριο της οδού Αινιάνων 6, στο οποίο στεγάζονται επίσης η "Τράκειος" Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λαμίας, η Δημοτική Πινακοθήκη "Αλέκος Κοντόπουλος" και στο οποίο βρίσκεται και η Αίθουσα Συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο χώρος στον οποίο φιλοξενείται το αρχείο ανέρχεται σε 120 τ.μ και διαθέτει γραφεία προσωπικού, αναγνωστήριο, βιβλιοθήκη και αρχειοστάσια σε ενιαίο χώρο. Ωστόσο, ο διαθέσιμος χώρος φύλαξης έχει ήδη κορεσθεί και η επισήμανση μεγάλου όγκου αρχειακού υλικού κάνει  επιτακτική την ανάγκη για την εξεύρεση πρόσθετων χώρων. Βέβαια, επιδίωξη των ΓΑΚ Φθιώτιδας παραμένει η μεταστέγαση σε δημόσιο και κατάλληλα διαμορφωμένο κτίριο που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες μιας σύγχρονης αρχειακής υπηρεσίας.

Σκοπός των Αρχείων Ν. Φθιώτιδας είναι να συνεχιστεί η προσπάθεια διάσωσης των  αρχείων της περιοχής, ώστε - έπειτα από την επιστημονική τους επεξεργασία - να είναι διαθέσιμα στους ερευνητές και τους χρήστες του αρχείου, καθώς και η συνεργασία με μελετητές και φορείς που θα αναδείξουν όλον αυτόν τον ιστορικό πλούτο.


Το παλαιό κτήριο επί της Δυοβουνιώτη

Το κτήριο που στεγάζονται σήμερα τα ΓΑΚ Φθιώτιδας

 

ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΟΙΝΟ
ΑΡΧΕΙΑ-ΣΥΛΛΟΓΕΣ
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΝΕΑ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ